گزارش نمایشگاه GREENPLAST 2022
اولین دورهی نمایشگاه GREENPLAST به مدت سه روز از ۱۳ تا ۱۶ اردیبهشتماه ۱۴۰۱ (۳ تا ۶ می ۲۰۲۲) در محل نمایشگاههای شهر میلان (Fiera Milano) ایتالیا، همزمان با نمایشگاههای Ipack Ima، Print4All و IntraLogistica به منظور ارائهی راهکارهای خلاقانهی نیل به اهداف توسعهی پایدار، بهرهوری انرژی، تولید و مصرف مسئولانه در کاهشمصرف-مصرفمجدد-بازیافت و حرکت به سوی اقتصاد چرخشی در صنعت پلاستیک و لاستیک برگزار شد و بیش از ۱۰۰ شرکت پیشروی ایتالیایی و اروپایی در این نمایشگاه شرکت کردند.
در این نمایشگاه هیئتی از ایران به دعوت دفتر توسعهی بازرگانی سفارت ایتالیا (ITA) شرکت کردند که آقایان حسین قادی – عضو هیئتمدیره اتحادیه صنایع بازیافت ایران و امین صدرنژاد – دبیر اتحادیه صنایع بازیافت ایران، نمایندگی از صنعت بازیافت ایران را در این هیئت و نمایشگاه بر عهده داشتند. این نمایشگاه با تأکید بر توسعهی فناوریهای نوین پردازش و بازیافت پلاستیکها و لاستیکها در پارادایم انقلاب صنعتی چهارم و روند افزایش آگاهیهای زیستمحیطی در جهان برگزار گردید که در آن شرکتها، راهکارهای خلاقانهی خود در مسیر افزایش پایداری فناوری را با محوریت موارد زیر ارائه نمودند:
- مواد خام اولیه و ثانویه، پلیمرهای دوستدار محیطزیست و افزودنیهای صنایع پلیمر با کمترین اثر کربن و ردپای زیستمحیطی
- انواع پلمیرها در گریدهای مختلف آن
- پلمیرها دوستدار محیطزیست با قابلیت تبدیلشدن به کمپوست
- پلمیرهای بازیافتی مکانیکی یا شیمیایی
- پلیمرها با ردپای زیستمحیطی اندک از مواد خام ثانویه، زیستتوده و…[۱]
- تکنولوژیهای تولید محصولات آماده و نیمهآماده از مواد بازیافتی، مواد زیستی یا فناوریهای نوین در صنایع پلیمر
- ساختن ماشینآلات، تجهیزات و طراحی فرآیندها با کمترین میزان مصرف انرژی و بالاترین عملکرد برای فناوریهای نوین در تولید و بازیافت پلیمرها
- فرآیندها و ماشینآلات جداسازی، پردازش و بازیافت پلاستیکها و لاستیکها برای بازیافت مستقیم[۵] یا بازیافت پس از تفکیک از مبدا[۶]
- خدمات مشاورهای و پشتیبانی در حوزهی صنایع تولید اولیه، بازیابی و بازیافت لاستیکها و پلاستیکها
- انجمنها، کنسرسیومها و اتحادیههای فعال در صنعت لاستیک و پلاستیک ایتالیا
در مدت دو روز حضور و بازدید نمایندگان اتحادیه از این نمایشگاه، جلسات میان نمایندگان اتحادیه با بیش از ۱۰ شرکت حاضر در نمایشگاه برگزار گردید که از مهمترین نتایج جلسات با تمرکز بر توانمندیها و راهکارهای شرکتهای حاضر در حوزهی صنعت بازیافت عبارت بودهاست از:
- شرکت Tomra: این شرکت از شرکتهای شناختهشدهی اروپایی در حوزهی ماشینآلات جداسازی و پردازش ضایعات پلیمری است که ضایعات پلیمری تفکیکشده را با سیستمهای کاملا اتوماتیک و بر اساس تشخیص طیف نوری حاصل از بازتاب امواج بر انواع پلاستیکها توسط سنسورهای دستگاه تشخیص داده و با حداکثر ۵درصد خطا، بر مبنای جنس و رنگ پلیمر، دمیدن جریان هوا به پلاستیکهای سبک و جداسازی فلزات صورت میدهد. باید توجه داشت که ماشینآلات این شرکت در شرایطی پاسخگوی نیاز است که ضایعات تفکیکشده پلاستیکی در آن وارد شود و برای پسماندهای مخلوط و تفکیکنشدهی شهری مثلا در سایتهای مدیریت پسماند کشور کارآیی ندارد.
- شرکت Bandera: این شرکت با شعار Bottle to Bottle در زمینهی بستهبندیهای پایدار با تأکید بر تولید بطریهای پلاستیکی با گرید خوراکی از بازیافت بطریهای پلاستیکی چه در مرحلهی بازیافت مستقیم و چه در مرحلهی بازیافت پس از تفکیک فعال است. نکتهی شایان توجه در فناوری این شرکت آن است که هر قدر فرآیند بازیافت بطریها از فرآیند بازیافت مستقیم دورتر شود به مرحلهی بازیافت پس از تفکیک رسد، هزینهی پاکسازی (Decontamination) و بالا بردن گرید پلاستیک پیش از ورود به اکستروژن برای تبدیل به گرید مواد شوینده، ضد عفونی یا در بهترین حالت تولید گرید غذایی افزایش مییابد و این امر در کشورهایی که فاقد سیستمهای تفکیک از مبدأ هستند اساسا از موضوعیت خارج میگردد. در صورت وجود چرخههای تفکیک از مبدأ، سری کردن سیستمهای جداسازی، مانند تجهیزات شرکت Tomra، پیش از تجهیزات پاکسازی و افزایش گرید شرکت Bandera راهکاری مناسب در تکمیل زنجیرهی بازیافت خواهد بود.
- شرکت Union: این شرکت، از شرکتهای پیشرو و شناختهشدهی کشور ایتالیا در حوزهی ماشینسازی با بیش از ۷۰ سال سابقه است. تخصص اصلی این شرکت در حوزهی ماشینسازی است، هر چند که در تولید گریدهای مختلف از انواع پلیمرها (PC، PS، PVC، HDPE، PP و…)، انواع عایقها و جئونتها و… نیز فعال است. از ماشینآلات ساخته توسط این شرکت نیز میتوان به ساخت اکسترودرهای برقی مجهز به اینورتر با طول ۳۰ متر و با عرض خروجی ۸ متر برای تولید انواع پلاستیکها، جئونتها و عایقها اشاره کرد.
- شرکت Rubberjet Valley: این شرکت از شرکتهای نوآور در حوزهی بازیافت لاستیکهای ضایعاتی با فناوری جت آب است که با ارتقاء تکنولوژی توانسته به ظرفیت هر پلنت ۵۰۰ تن در سال (با ۱ شیفت کاری) و قابلیت اتصال موازی ۸ پلنت به یک سیستم تصفیه و سیرکولاسیون آب برسد. از دیگر ویژگیهای فناوری این شرکت، جداسازی لاستیک با فشار آب از سیم لاستیک و تبدیل آن به پودر و گرانول است و بر اساس تستهای صورتگرفته، فشار آب تا حدی قابلیت دیولکانیزه کردن ضایعات تایر برای مصرف مجدد آن در مواد اولیهی تولید تایر را داشتهاست. فناوری این سیستم برای بازیافت تایرهای خودروهای سنگین یا تایرهای OTR با میزان بالای کائوچوی طبیعی کارآیی دارد و از سایر ویژگیهای این فناوری میتوان به قابلیت انتقال آن به صورت Mobile اشاره کرد.
- انجمن ASSORIMAP: انجمن ملی بازیافتکنندگان پلاستیک ایتالیا از سال ۱۹۷۸ تأسیس گردیده و ۹۰درصد بازیافت پلاستیک در کشور ایتالیا در شرکتهای عضو این انجمن در جریان است. این انجمن از انجمنهای عضو در کنفدراسیون صنایع تولیدی و بخش خصوصی ایتالیا (Confimi Industria) است.
- انجمن AMA Plast: انجمن ملی سازندگان ماشینآلات پلاستیک و لاستیک از سال ۱۹۶۰ تأسیس گردیده و از اعضای کنفدراسیون صنایع تولیدی و بخش خصوصی ایتالیا (Confimi Industria)، شامل ۱۷۰ عضو در حوزه ماشینسازی در حوزهی صنایع لاستیک و پلاستیک است.
[۱] Polymers, biodegradable and compostable polymers, mechanically and chemicals recycled polymers, lower carbon footprint and circular polymers, obtained from sustainable raw materials, biomass and chemical recycling
[۲] Injection moulding, extrusion, blow moulding, thermoforming and welding machines, machines for foam, reactive and reinforced resins
[۳] Molds and dies, laboratory control and test equipment, ancillary equipment for plastics and rubber processing, additive manufacturing, rapid prototyping, synthesizing, modelling softwares
[۴] Machines for secondary processing, finishing, decorating, marking and plastics packaging, as downstream equipment
[۵] بلافاصله پس از مصرف و بدون هیچگونه آغشتگی با سایر ضایعات گروه مشابه
[۶] پس از مصرف و قرار دادن ضایعات به صورت تفکیکشده در محلهای مرتبط به همراه سایر ضایعات گروه مشابه